Çadır seçmek biraz ev almak/kiralamak gibi birşey. Senede 2-3 defa doğada uyuyorsanız (tıpkı kırk yılın başında gittiğiniz bir ev gibi) bazı sıkıntıları olan bir çadır ile yaşayıp gidebilirsiniz. Ancak benim gibi yılın hatırı sayılır bir kısmını doğada geçiriyorsanız evin derli toplu, dayanıklı ve kullanışlı olmasını beklersiniz. Migros’un 60TL’lik festival çadırından Karrimor’un tünel tipi çadırına kadar bir yığın çadır ile cebelleştikten sonra 2016 yazında Nordkapp yolculuğum için MSR’ın Elixir3’üne karar verdim.
Beklentilerim
Herhangi bir ürüne çuvalla para vermeden önce bu alışverişi mantıklı yapabilmenin yegane yolu beklentileri belirlemek. Benim bir çadırdan beklentilerim ise şöyleydi;
- Sağlamlık: Arka arkaya 40-50 gün kurup kaldıracağım bir çadırın elimde kalmaması gerekli.
- Boyut: Yayıntım hep çok oluyor ve genelde eşimle birlikte kalıyoruz. Bu yüzden en az 2 kişiyi ve çadırın içine almamız gereken yayıntıları alabilecek kadar büyük olmalı (3+)
- Depolama alanı: Yağmur altında kaldığımızda bazı eşyaları (bot, su geçirmez çantalar vb) çadırın içine almadan ama ıslanmadan saklayabileceğimiz bir alan.
- Havalandırma: Yaz-kış için birden fazla çadır taşımak istemiyorum. -10’un altında da kamp yapmıyorum. Dinmek bilmeyen de kamp yapmıyorum. Bu yüzden iyi bir uyku tulumu ile eşleştiğinde rüzgardan koruyacak, ancak yazın da bayılmayacağımız bir çadır istiyorum (3 mevsim)
- Hafiflik: Bu kadar çok şey isteyince çok hafif olmasını beklemek biraz şımarıklık olur, ancak olabildiğince hafif olsun istiyorum.
- Kolay Kurulum: Yanlız başıma kurarken cambazlık yapmayayım, gün boyunca motor sürdükten sonra çadır kurmak için olmadık bir tarafımdan terler akmasın.
- Yeterince Yükseklik: İçinde elbette ayakta duramayacağım, ancak dizlerimin üzerinde durabileyim. Mezar gibi olmasın.
Böyle beklentilerle yola çıkınca bir yığın çadır denedim, kurcaladım, okudum ve izledim. Ve nihayetinde MSR Elixir3 e karar verdim.
MSR Elixir 3
MSR (Mountain Safety Research), Cascade Designs firmasının bir markası. Therm-a-rest , Platypus gibi markaların da sahibi. Kaliteli ürünler yapıyorlar.
Elixir3 de MSR’ın 3 mevsim, 3 kişilik kubbe tipi çadırı. Çıtaları alüminyum. Kapalı hali 12x50cm’lik bir silindir oluyor, yaklaşık 3 kg. Biraz daha bile sıkıştırmak mümkün. (GSAdv’nin yan çantalarına 3-4 cm ile sığmıyor. Çapraz olarak sokmuşluğum var ama, genelde üstüne bağlıyorum)
3 ana parçadan oluşuyor. Ana çadır, yağmurluk ve çamurluk. Çadırın 2 parça çıtası var.
Köşelerden çapraz olarak bağlanan geleneksel çıtalar yerine aynı köşelere dönüp gelen ve kesişme yerlerinden mafsalla bağlı bir ana çıtası var. Açıldığında dev gibi oluyor bu çıta, Bu çıtaların üzerinden geçirdiğiniz bir dik kısa çıta daha var. Bu da kapıların dik durmasını ve içerideki baş boşluğunu büyütüyor. Çadırın içinde 1mt’den biraz yüksek bir alan var.
Yağmurluk bu ana çadırın üzerine seriliyor ve 6 noktadan bağlanıyor. (köşeler ve kapı üstleri) Kapıların önünde de yağmurdan korumalı alanlarınız oluyor.
Çamurluk ise tüm bu kurulumun altına serip çadırın altını temiz tutmanızı sağlıyor.
Ancak Elixir’in en güzel numarası modüler olarak kurulabilmesi.
- Yağmurluğu hiç kurmadan serin serin uyuyabilirsiniz.
- Yağmurluğu Yarısına kadar serip hep kendinizi biraz rüzgardan koruyabilir, hem de üstteki fileden gökyüzünü izleyebilirsiniz.
- Sıcak ama yağmurlu hava için, ya da uyumadan sadece yağmurdan sığınmak için ana çadırı hiç kurmadan çamurluk ve yağmurluğu kurabilirsiniz.
Ana çadır olmada versiyonunu doğada hiç denemedim, ancak diğerleri oldukça faideli. Sıcak bir gecenin sonunda çadırı havalandırmak için yağmurluğu biraz kaldırmak yeterli örneğin.
İçinde bolca depolama alanı var, ancak alanlar hep file. Çok ağır eşyaları taşımayacaktır. Tavanda ışık asmak için ve eşya hamağı koymak için ufak 4 halka var.
Kurulumu da oldukça kolay. Çamurluğu ve üzerine de çadırı serdikten sonra kazıkları (4 tane) çakıp, ardından da çıtaları geriyorsunuz. Üzerine çapraz çıtayı koyup istiyorsanız yağmurluğu seriyorsunuz. Eliniz alışıyor. Benim tek başıma rekorum kurulum için 7 dakika.
Çok yağmurda kaldım, hatta çadırın çevresinin göl olduğu dahi oldu. Hiç su almadı. Sadece fermuarlarını biraz daha büyük yapabilirler miymiş acaba? 🙂
Kısaca oldukça memnun kaldığım bir çadır Elixir3. Şimdilerde daha kışlık modeller de çıkartmış MSR, ancak bugün alacak olsam sanırım yine Elixir3 seçerdim.
Aranızda MSR veya Elixir kullanan var mı? Sizin çadır deneyimleriniz nasıl? Yorumlara yazabilirsiniz!